Menu

2018-04-16

Aamiaistilaisuus Örnsköldsvikissä – teemana ”Enemmän metsää kuin koskaan”

Noin satakunta yrittäjää kokoontui Örnsköldsvikissä aamiaiskattauksen ääreen kuulemaan siitä, kuinka metsän tarjoamilla kestävillä ratkaisuilla voidaan selvitä tulevaisuuden ongelmista. Aamun tilaisuuden järjestäjänä oli Cleantech Kvarken -hanke yhteistyössä Örnsköldsviks Industrigruppin ja North Sweden Cleantechin kanssa.

Uuden tekniikan avulla ja täysin uusien käyttömahdollisuuksien myötä metsä on kuumempaa kamaa kuin koskaan. Kuinka otamme talteen ja käytämme hyväksemme tämän resurssin ja käytämme sen parhaalla mahdollisella tavalla? Tilaisuudessa oli vieraana useita yrityksiä, jotka ovat olleet mukana järjestävien hankkeiden toiminnassa.

Marco Lucisano tutkimusinstituutti RISEstä keskittyi globaaleihin trendeihin ja asenteisiin metsän käyttämisestä entistä kestävämpien materiaalivalintojen pohjana. Olemmeko tietoisia siitä miksi valitsemme tai jätämme valitsematta tiettyjä raaka-aineita? Globaalin tutkimuksen pohjalta Lucisano esitteli mallin siitä, kuinka me kuluttajat ajattelemme pakkausmateriaaleista. Tutkimus osoittaa, että osallistuvien maiden välillä on maantieteellisiä eroavaisuuksia.

Lena Nordgen, biopolttoaineasiantuntija SEKABilta kertoi, että metsä on avainasemassa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Ajattele, jos voisit lentää fossiilivapaasti metsän jäännösmateriaaleista valmistetun biopolttoaineen turvin? SEKABilla on jo teknologiaa biolento- ja muiden biopolttoaineiden valmistamiseen metsästä saatavista raaka-aineista.

Tapahtuman moderaattorin Clas Engströmin kanssa keskustelivat Susanne Ek, Nätraälven skog ja tj. Åke Forsgren, Metsä Forest Sverige, siitä kuinka metsäraaka-aineen kysyntä on kasvanut. Keskustelussa kysyttiin muun muassa, kuinka hyödynnämme metsien potentiaalin parhaalla mahdollisella tavalla? Mitä kestävä metsätalous tarkoittaa? Kuinka paljon metsää voimme käyttää ja samanaikaisesti säilyttää positiivisen kasvumme?