Meny

Vår Cleantechregion

I Vasaregionen, Västerbotten och Örnsköldsvik finns många drivna människor som vill mer och som förverkligar sina goda idéer. Vi har modet att satsa på långsiktiga lösningar, testa gränserna och utmana varandra att hela tiden bli lite bättre. Och vi gillar att arbeta tillsammans, något som inte minst syns i det gränsöverskridande projektet Cleantech Kvarken, där näringsliv och offentlig sektor arbetar tillsammans för att skapa smarta initiativ, nya hållbara innovationer och spetskompetens inom energi- och miljöområdet. Projektet stärker de regionala satsningarna EnergyVaasalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Finland och North Sweden Cleantechlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i norra Sverige genom gränsregionalt samarbete inom cleantechområdet.

Västerbotten

Med sina två universitet är Umeå ledande i Sverige på energiforskning, och tillsammans med Skellefteå har man en stark samlad kompetens inom miljöteknik som bidrar till nya hållbara innovationer i regionen. Med satsningar på hållbart byggande och hållbart resande är Västerbotten i framkant vad gäller att ta fram nya idéer som ska göra det lättare och roligare att leva och resa mer hållbart. Ett exempel på det är företaget Hybricons snabbladdningsbara hybridbussar, de första i världen som anpassats för vinterklimat.

Vasaregionen

Vasaregionen har det största energiklustret, EnergyVaasa, i Norden. Klustret omfattar över 140 företag som sysselsätter över 11. 000 personer. Företagens sammanlagda årlig omsättning är 4,4 miljarder euro och 80 procent av produktionen exporteras. Detta utgör 30 procent av Finlands totala export inom energibranschen och 12 procent av landets totala teknologiexport. Flera av företagen är globala marknadsledare inom elproduktion och eldistribution.

Örnsköldsvik

Örnsköldsviks näringslivsstruktur är bred och variationsrik och har en långvarig industrikultur inom skogs-, cellulosa- och verkstadsindustri. Det är en ingenjörstät stad, som trots sin storlek bidrar till en stor del av den svenska nettoexporten med sina stora internationella företag inom tillverkande industri. Här finns även en stark tradition av småföretagande och entreprenörskap samt en etablerad innovationskultur. SP Processum och deras medlemsföretag är ett av flera exempel på att samverkan mellan företag och akademi är under stark utveckling.

Elbuss från Hybricon